Monday, October 19, 2009

Reminiscing the Good Old Days



Malam Sabtu yang lepas,sedang ber'online' MukaBuku, berbunyi sesuatu menandakan mesej masuk di web, "jom sembang" kata dik Rara.Hampir menjadi kebiasaan untuk berym bersama kawan-kawan lama pada hujung minggu.Kami mula bersembang mengenai current issues,dapat updates tentang kawan-kawan lain yang malangnya tidak dapat dihubungi melalui internet.Biasalah, dah mula bercerita,payah habisnya.Tak habis-habis mengimbau kenangan lama.




"Ra,tak ada gambar lama ke?Rinduuu sangat nak tengok..," kataku.




Untung,rupanya dalam diam rakan baikku itu tak lupa menyimpan gambar-gambar kami semenjak Tingkatan 5 sehinggalah sebelum seorang demi seorang menyambung pengajian lepas SPM.Tapi agak terhad,mungkin kerana tak ramai yang ada digital camera pada waktu itu ( yes,back in 2005 most of us still got kodak-refilled camera in hands.)Tapi untung juga,ada antara kami yang sudah bertelefon tangan lengkap kamera.Senang,boleh klik saja di mana-mana.




Kembali ke cerita asal, ada jugaklah 5 atau 6 keping gambar yang aku dapat.Teringat kembali zaman sekolah,zaman rempit kata kawan-kawanku.Ke mana saja bersama.Al-maklumlah, ada kenderaan sendiri,senang bergerak kata orang.Ke sekolah, tuisyen atau perpustakaan awam memangnya bersama-sama.Tak kiralah kelas tambahan habis pukul berapa pun (selalunya hampir pukul 5), pukul 6 sudah terpacak di taman reakreasi untuk berjogging beramai-ramai.Banyak lagi yang dibuat,akan diceritakan nanti.





Rempit-rempit berbaju kurung


Gambar tu di masa cuti hujung tahun nak naik Form 5 kalau tak silap.Di perpustakaan awam negeri.Di dalam gambar : Sarah dan Rara.Ke mana mesti sekurang-kurangnya bertiga ni.Setiap Rabu selepas kelas tambahan menjelang SPM,memang konvoi bertiga ke pasar malam beli karipap giant tiga biji RM1.(Balik Malaysia hari tu dah naik harga, 5 biji RM2).Balik tuisyen sama-sama, beli buku sama-sama,semuanya bertiga.Miss the gud old days.


Ingat lagi, satu hari lepas sekolah saya ditemani Sarah ke kedai di tengah-tengah pekan Kangar,dengan selambanya parking motor di satu tempat yang mana banyak sangat motor parking,tapi bukan dalam lane parking yang sepatutnya.Memandangkan banyak sangat motor yang parking di luar lane,kami pun tumpanglah sekaki.Usai membeli barang,kelihatan semua deret motor disaman Majlis Bandaran (bukan saman polis,ok), motor kami pun termasuklah sama! Aduhai,melayang RM10 (sepuluh ringgit pun kira sangat banyak waktu tu).Redha sajalah,taubat dah tak buat lagi lepas tu.Nak cerita kat Rara (yang kebetulan tak ikut) pun malu,inikan pulak kat parents.Sebulan lepas tu baru cerita agaknya,hihi.



Nilah Smash yang dibawak kehulu kehilir.Looks almost like this tapi corak kat seat tu yang lain sikit.Exactly biru macam ni.

Biasalah,bila beli motor baru, mesti dapat helmet free.Helmet tak lawa.Jadi berazam simpan duit sendiri untuk upgrade helmet sedia ada.Alhamdulillah,berbekalkan duit hasil menang panelist terbaik forum pengguna negeri,dapatlah beli helmet yang harganya RM50.Dah rasa bangga sangat dah dapat helmet baru.Dark visor lagi,plastik pun sayang nak buang.Betul kata orang,bila beli dengan duit sendiri baru reti nak value.Bersyukurlah dengan apa yang Allah kurniakan kepada kita.Terima kasih kepada mama yang belikan motor,membuatkan aku rasa sangat terharu dan malu,terus berazam untuk belajar bersungguh-sungguh untuk hadiahkan kejayaan SPM.Alhamdulillah Allah makbulkan.

Banyak kenangan bermotor ni.Jatuh?Pernah sekali.Malu jugak tapi alhamdulillah tak cedera apa-apa.Malu saja lebih.Hampir sebulan sebelum SPM,abah dah tak benarkan menunggang motor ke sekolah,untuk elakkan kejadian yang tak diingini.Lepas SPM naik balik..

Dah habis SPM,mula episod baru bawak kereta.Motor dilupakan,naik pun sekali sekala ke kedai beli roti.Nanti cerita lain post.Nak pegi baca Pickard's Manual,besok clinic Cons.Moga moga dapat patient yang cooperative dan boleh tolerate,Insya Allah.Doakan yang terbaik buat kami,insya Allah.

3 comments:

mishimoshi said...

first time tengok nini zaman sekOlah.. huhu.
tibe2.teringat zaman sekOlah.betapa cepatnye masa berlalu. aura gmbar pun sperti gmbar mak zaman dulu2..

adrenida said...

hahaha sungguh kelakar bila mimi kata aura cam gambar mak zaman dulu2.yes,we're getting older,but only by AGE.hati tetap mudaaa kan hihi.moga kita dapat luangkan masa sama2 selaluuu sementara belajar ni.nanti kerja, semua nya bakal berubah =(

sers said...

huhuhu...lme x mrempit...ahaks~~ ingt lagi ea tym kte kne saman tu....t'haru i...hehe...malu pun der...hihi...waa...winduu zmn2 dlu kala...