Sunday, December 4, 2011

Cerita


Langkawi Sept 11'

Penang October 11'


Pangkor November 11'



Assalamualaikum wbt..

Belek-belek gambar lama.. Cepat masa berlalu, dah hampir sebulan abang Amir pulang ke Jordan semula. Saya pun sudah bekerja 2 bulan, dah masuk bulan ke-3. Rutin harian yang sama, bekerja dari pukul 8 hingga 5, memang rasa masa sangat cepat berjalan.Alhamdulillah masih diberi kesihatan dan kekuatan dari Allah untuk beribadah dan bekerja sehari-harian. Moga sentiasa diberi kekuatan sebegini insya Allah..

Posting di KP sangat enjoy buat saya. Patients di klinik kangar yang ramai, memberi peluang untuk terus belajar dari pengalaman. Kalau buat kesalahan, memang akan ingat sampai bila-bila. Kalau dulu, tika masih menuntut, dalam 2 jam paling banyak hanya dapat habiskan 2 restorations. tapi bila bekerja dalam 2-3 jam perlu habiskan lebih kurang 3-4 fillings, 10 extractions dan full mouth scaling yang banyak.Belum lagi termasuk complicated extractions yang stuck, ambil masa (yang banyak kali juga saya mtk pertolongan senior). Tambahan dalam keadaan saya sekarang, extracting a molar of a young, energetic person is like lifting a 20-kg luggage. Termengah juga.Moga Allah permudahkan urusan saya.

Rasa rendah juga bila membandingkan pengalaman diri dan local grad students, yang sangat banyak pengalaman buat macam-macam.. kes oncall juga biasa buat mereka. Apatah lagi benda-benda biasa seperti MOS.Kerdilnya diri. Tak apa, yang penting berani buat. Senior masih banyak yg boleh supervise. Tak tahu jangan malu bertanya. Tebalkan muka mintak tolong dan tunjuk ajar. Lama-lama pandailah insya Allah.. Alhamdulillah staf-staf di sini sangat friendly dan sangat tak kedekut ilmu. Selalu menjengah-jengah tanya sekiranya ada masalah.

Bercakap pasal diri, baby dalam kandungan bakal menginjak usia 30 minggu dah minggu depan insya Allah.. Alhamdulillah semuanya ok.. bermula minggu ke 28, saya perlu attend check up sekali dalam masa 2 minggu, berbanding sebelum ini sebulan sekali. Baby memang sangat aktif, dapat rasa junior bergerak-gerak. Memang satu perasaan yang sangat indah bila rasa ada response dari baby. Sekarang dah faham perasaan ibu-ibu yang asyik bercerita pasal anak masing2.. Saya pun dah bakal bermula jadi salah seorang daripadanya insya Allah hehe.. Perut pun dah semakin jelas, walaupun masih ada yang kata junior ni suka sembunyi-sembunyi, kadang-kadang nampak perut, kadang-kadang tak nampak. Cara jalan pun dah nampak macam orang tak berapa kuat ,tak kira macam mana besar usaha saya utk berjalan normal hehe. Biasalah, orang 'membawa' ni.

Nak menyambut orang baru, banyak lagi barang yang perlu saya beli. Benda-benda asas dah ada, keperluan lain ada lagi yang perlu saya cari. Kekuatan yang limited membuatkan saya agak berat nak bersiap-siap untuk shopping. Window shopping?? Memang sangat jarang. Pulang ke rumah dari kerja memang rasa letih, lepas isyak dah get ready nak masuk tidur. Hujung minggu adalah hari yang sangat ditunggu-tunggu.

Semoga Allah sentiasa curahkan keberkatan dan rahmat-Nya kepada ibu saya, umi dan ibu mertua yang susah payah mengandungkan kami adik-beradik, dan suami. Memang besar pengorbanan mereka.. Sakit yang ditanggung 9 bulan, perlu menjaga anak kecil lagi sewaktu mengandung anak yang seterusnya,memang satu amanah yang sangat besar. Besar juga tanggungjawabnya. Begitu juga kepada abah dan ayah yang susah payah mencari rezeki membesarkan kami.. Dan kepada suami yang tak putus berdoa, memberi semangat walaupun jauh di mata.. Semoga Allah permudahkan urusan abang dalam ibadah dan pelajaran, dan cepat pulang berkhidmat di Malaysia.. amin..

3 comments:

Mirae said...

nini chan..lame tak singgah sini.dah byk ceritanya.Alhamdulillah..gembira dpt tengok pic nini and hubby..dah lame tak tengok nini..
yup nini..kta merasai perasaan yg same kan..bab kerje ni..byk sgt kene belajar..tp alhamdulillah org org di sekeliling byk yg membantu..kita akan jd seperti mereka jgk kan nnt..
iAllah..take care nini..

عبده العمراوى said...

شركة الصفرات للتنظيف بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الفلل بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف المنازل بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الشقق بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الخزانات بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف المجالس بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الموكيت بالرياض

شركة الصفرات لمكافحة النمل الابيض بالرياض

عبده العمراوى said...

شركة الصفرات للتنظيف بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الفلل بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف المنازل بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الشقق بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الخزانات بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف المجالس بالرياض

شركة الصفرات لتنظيف الموكيت بالرياض

شركة الصفرات لمكافحة النمل الابيض بالرياض